Hem Historia Känner du igen dig? När Hooks Herrgård bara hade fyra hål

Känner du igen dig? När Hooks Herrgård bara hade fyra hål

0
0

Hooks Herrgård är en av Sveriges mest populära golfanläggningar, inte bara bland klubbens medlemmar utan också bland alla de weekend- och greenfeegäster som söker sig dit.

Anläggningen har i dag 36 hål.

Men från början anlades bara fyra hål. De anlades 1934.

Fotot ovan är taget på den tiden.

Sju år senare, 16 juli 1941, samlades några trogna Hookgäster, sex herrar och tre damer, på Herrgårdspensionatet och bildade Hooks Golfklubb. De var entusiaster som spelat på banans fyra hål. Två år senare utökades banan med ytterligare två hål. Intill banan fanns också en timrad klubbstuga.

Trots kärva ekonomiska förhållanden byggdes banan ut undan för undan och 1974 öppnades en 11-hålsslinga. 1974 hade klubben 185 medlemmar för att fyra år senare ha ökat till 400.

Arbetet fortsatte med att bygga ut Parkbanan till 18 hål. Samtidigt färdigställdes en korthålsbana med nio hål utmed Hokaån, söder om Herrgården. Det var en av Sveriges finaste korthålsbanor och en verklig tillgång för både medlemmar och greenfeegäster.

1984 färdigbyggdes Parkbanan till nuvarande 18-hålsbana. Golfanläggningen kunde därmed ståta med en fin bana, komplett med korthålsbana och nybyggd drivingrange.

1987 fanns också sju nya provisoriska hål på den mark där man senare skulle bygga Skogsbanan. Dessa hål användes som en nyttig övningsbana. 1991 stod de första nio riktiga hålen klara på Skogsbanan. Samma år firade klubben sitt 50-års jubileum.

1992 öppnades de sista nio hålen på Skogsbanan. Den är mycket annorlunda jämfört med Parkbanan och båda banorna gör skäl för sina namn. Parkbanan är öppen och vacker medan Skogsbanan löper mellan höga granar. Båda banorna har sina klurigheter och många knepiga vattenhinder.

Korthålsbanan har fått ge plats för en utökad drivingrange med studio under tak. Nu finns det plats för såväl långa slag som en rejäl hook eller slice.

Senare under åren har åtskilliga förbättringsarbeten genomförts som resulterat i nya klubblokaler, omklädningsrum och andra faciliteter till glädje för användarna.

2001 firade klubben sitt 60-års jubileum under pompa och ståt. Samtidigt invigdes en ny bunkerbana som blev ytterligare en attraktion som gör golfanläggningen ännu mer populär bland landets golfspelare.

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev

Ladda fler relaterade artiklar
Ladda fler av Tommy Jeppsson
Ladda fler i Historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Onyria Quinta da Marinha vinner pris på Tourism Leaders Awards

Onyria Quinta da Marinha i Cascais, Portugal, har tilldelats utmärkelsen “Bästa Hote…