Hem Golfresor Las Colinas – för golfare som drömmer om ett skönare liv

Las Colinas – för golfare som drömmer om ett skönare liv

0
0
Las Colinas

Las Colinas Golf & Country Club har utsetts till Spaniens bästa bana fem gånger. Varje år spelas 44 000 golfrundor här. 

20 medelålders män från Finspång sitter i klubbhusrestaurangen på Las Colinas Golf & Country Club och äter frukost. De kom kvällen innan och ska strax spela sin första runda. Samtalsämnet vid bordet är det vanliga: Gå banan? Eller åka golfbil? 

De flesta vill gå första rundan och åka bil dagen därpå. Så som många svenskar vill. Men tipset vi kan förmedla är att göra tvärtom. Åk bil. Och dagen därpå kan man sedan avgöra om man är beredd att gå de långa transportsträckorna, som den mellan hål 8 och hål 9 och mellan 9 och 10. De kan ta en stund. 

Det är avstånden mellan hålen snarare än att banan är lätt kuperad som är avgörande för vårt beslut: Vi åker bil och vi skäms inte för det. Vi får då dessutom en inbyggd GPS som visar avståndet till dagens flagga. Och har man semester så har man.

Las Colinas, som ligger 70 kilometer söder om Alicantes flygplats, öppnade 2011 enligt en plakett på väggen bredvid entrén men jag vill minnas att jag var här på ett första besök redan 2010, innan den officiella öppningen. Då fanns det inte så många hus runt banan, knappt en restaurang faktiskt. Vi åt på en Guide Michelin-belönad stjärnkrog nere vid kusten. Och så badade vi på klubbens beach club som ligger 15 minuter från golfbanan, vid La Glea-stranden i Campoamor.

Numera finns en pool vid klubbhuset, i anslutningen till anläggningens spa. Och så finns hus, villor och byggnader i ett tiotal olika sektioner runt banan. 

Men ännu finns inget hotell. 

Las Colinas är annorlunda. Bygger på en annan idé. Golfbanan är omgiven av exklusiva villor och lägenheter, och kvarteren med bostäder växer fortfarande fram. Storslagna, moderna villor med pooler. Flerbostadhus med generösa lägenheter. Själv delar jag en penthouse med två andra. Bubbelpool på taket. Pool på gården. Balkonger på svindlande höjd med milsvid utsikt. Nedanför ligger banans 3:e, 13:e och 15:e hål.

Banan är storartad. Tanken var att den skulle vara en magnet för människor som drömde om ett annat liv. Ett skönare liv. 

När Las Colinas byggdes för 12 år sedan var det inte med tanken att sälja golfresor till skandinavier eller tyskar. 

Man sålde en livsstil. Ett tryggt område, en bana i toppklass. Bra restauranger. God mat och rött vin. 15 minuter till havet.

Det var många som lockades av att leva så, åtminstone några månader om året. Särskilt belgare har sökt sig hit i stora skaror. Enligt ryktet består ”invånarna” i denna community till 70 procent av belgare.

Under ett mingel i ett av grannhusen träffar vi en kväll Javier Rodriguez, Head of Operations på Las Colinas, och han berättar att man undersökt möjligheterna att bygga ytterligare en bana men att det kommer att bli svårt. För man vill inte skövla landskapet och naturen. Så att det skulle anläggas en andra bana är mindre troligt. Det skulle annars behövas, för på Las Colinas spelas 44 000 ronder varje år.

Många av dem spelas av turister, som gänget från Finspång som hyrt ett av husen i området.

Det var banans rykte som fick dem att åka hit. Den är ritad av Cabell B Robinson och banan är följsamt utlagd precis där kustlandskapet övergår i bergig terräng.

Första hålet, par 4, 353 meter, smalnar av mer än jag inser på tee och det är ren tur att min drive första rundan inte hamnade på fel sida om de vita pinnarna till höger. Inspelet är inte långt men den upphöjda grenen är svår att träffa. 

Hål 2, 373 meter, känns mer generöst (men det kanske beror på att hål 1 inte var det). I gengäld är tvåan lång eftersom den går svagt uppför. Men det är ett riktigt fint hål. 

Hål 3 är en par 5, dogleg vänster där man kan gena mer än man förstår när man står på tee första gången.

Det är väl inte unikt men Las Colinas är en bana som växer och blir tydligare för varje runda man spelar. Nära kompisar blir vi väl aldrig men ett visst respektfullt tycke uppstår. Åtminstone från min sida. 

Många hål är värda att minnas. 

Som hål 6, ett kort par 4-hål som går uppför mot en green som är smal och två klubbor lång.

Och hål 7 – ett riktigt kort par 3-hål som bara kräver en mjuk wedge men det är ändå inte så lätt eftersom du helst inte ska missa green, inte med en decimeter. Till vänster är buskar och bortom green en brant sluttning. 

Hål 8.

Det åttonde, par 4, för den magnifika utsikten och för den lutande greenen. 

Det 14:e hålet för att jag träffade flaggan där. 

Det finns fler. Faktum är att banan kryllar av roliga golfhål och dessutom är de i bra kondition. 

Jag spelar första rundan med Alfonso Castiñeira som är ny Golf Director på Las Colinas. (Honom kan du lyssna på i filmen nedan.) Han började sitt jobb i mars och har en gedigen bakgrund i spelet, först som segrare på The Alps Tour, sedan som golfdirektör på den Troon-administrerade Santa Maria Golf Club i Panama City – en av de mest exklusiva klubbarna i Panama. Nu ska han använda sina kunskaper om golfbranschen för att stärka Las Colinas inför framtiden. 

Banan har genomgått en omfattande bunkerrenovering med Better Billy Bunker-metoden, och ytterligare investeringar ska göras för att hålla banan i konstant toppskick. En bra värdemätare på kvaliteten får man varje år i november då andra steget i DP World Tours kvalskola spelas på Las Colinas. 

Andra dagen spelar jag med Sam Curtis, som är Head PGA Pro på Las Colinas. Han gör sju birdies. Jag gör ingen. Sam är från England men har bott nästan hela livet i Spanien. Han är en otroligt bra golfare men han har inte huvudet för spelet när det är på allvar.

»Hade det varit en viktig tävling vi spelade hade jag varit sju över nu«, säger han. 

Alfonso hade det lite svårt på greenerna men han har huvudet för golf. Har man vunnit en tourtävling så har man. 

Hål 12.

Las Colinas rykte som golfbana är bra så det spelas årligen 44 000 rundor här. Ett ganska hårt speltryck alltså. Ändå är banan inte alls sliten. Den har utsetts till Spaniens bästa vid flera tillfällen och dylika rankingar kan man alltid ha åsikter om men Las Colinas är värd att prisa likväl som andra.

För mig, som inte varit här sedan 2010, är den största förändringen bebyggelsen runt banan. Här finns i dag 30 områden med villor och lägenheter i olika format. Och det byggs fortfarande.

Och många av villorna hyrs ut. Det är därför man kan hitta Finspångsgolfare här. Faktum är att flera svenska golfresearrangörer har Las Colinas i programmet, trots att hotell saknas. 

Vissa villor ligger nära banan – och det ska medges att ett och annat hus ligger lite väl nära – men det har man lyckats justera genom att plantera träd som gör att golfaren inte kan ta frestande genvägar över pooler och hustak. Men de flesta av områdets så kallade ”units” ligger i naturen runt banan.

Bor man i en lägenhet eller en villa på Las Colinas är det bekvämt att stanna på området. Här finns tre restauranger. Den mest intressanta kanske är Umawa eftersom den kombinerar tre så udda kök som mexikanskt (tacos), japanskt (sushi) och Nikkei, vilket är ett ord för kök som kombinerar det peruanska och det japanska köket.

Hål 16.

En udda kombination tror man men det bor tydligen en del japaner i Peru.

Experimentlustan är stor och ofta oväntad. Las Colinas chefskocken Alfonso Lillo tänjer ständigt på gränserna under våra dagar på Las Colinas. En meny är aldrig huggen i sten. Den är mer en utgångspunkt. Plötsligt och ständigt dyker det upp rätter som ingen har hört talas om, antingen innan maten eller  som en ”mellanrätt”. Första kvällen, på Umawa, fick vi sushi med kyckling och torkad skinka. Lillos fantasi är ständigt uppseendeväckande. 

Här finns också klubbhusrestaurangen Unik, där vi åt våra luncher efter golfrundorna, och en italiensk restaurang av hög klass, Il Palko. På den senare gjorde Alfonso om menyn helt. Det var en ström av rätter som aldrig tidigare ätits. 

Alldeles bredvid Il Palko ligger ett spa och allt – restauranger, spa och driving range – ligger samlat runt klubbhuset. Har man väl etablerat sig på Las Colinas så har man allt man behöver. 

Det är egentligen synd. För det finns ingen anledning att åka härifrån. Men vill du göra mer än golf – kolla in listan nedan. •

Mer än golf

Är du på Las Colinas, då ska du också passa på att besöka…

…Cartagena

Bara 40 minuters bilresa från Las Colinas Golf & Country Club ligger Cartagena – en hamnstad med över 3 000 års historia. Staden har en stor småbåtshamn som är perfekt för en promenad och värd ett besök bara för den magnifika utsikten. Flanera genom stadens smala gator och undersök butiker, barer och restauranger här samtidigt som du insuper stadens historia och atmosfär. Ett landmärke som lockar besökare är Teatro Romano de Cartagena nära hamnen. Detta auditorium med 6 000 sittplatser byggdes före Kristi födelse, när romerska riket blomstrade. En annan populär attraktion är Castillo de la Concepción, en medeltida fästning på den högsta punkten i Cartagena med utsikt över hamnen och staden. Borgen rymmer ett museum tillägnat Cartagenas 3000-åriga historia.

…stränderna

De flesta stränderna längs 16 kilometer långa Orihuela Costa är rena, säkra och har bra bekvämligheter. Det inkluderar Mil Palmeras, Campoamor, Villamartin, Cabo Roig, La Zenia, Playa Flamenca och Punta Prima. Längre söderut i Murcia-regionen hittar du Mar Menor, en enorm saltvattenlagun. Vattnet här är mycket varmare än Medelhavet och är populärt för ett dopp året runt. Det är också grunt och därför en säker plats för barn.

…La Zenia Boulevard

Bara 15 minuters med bil från Las Colinas Golf & Country Club ligger La Zenia Boulevard – ett enormt köpcentrum med över 150 butiker fördelade på 161 000 kvaratmeter. Snabbköp, mode, leksaker, elektronik och mycket mer. •

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev

Ladda fler relaterade artiklar
Ladda fler av Dagens Golf
Ladda fler i Golfresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Linn Grant om helgens major: »Jag tycker om att banan är smal från tee«

(Scrolla ned för att se intervjun) Efter en fjärde seger i karriären, varav den andra på D…