Hem Golfbanor Banan försvann under andra världskriget – nu återuppstår den

Banan försvann under andra världskriget – nu återuppstår den

0
0
Lido

The Lido Golf Club försvann under andra världskriget. I dag är många golfhistoriker överens om att den kan ha varit en av de bästa golfbanor som någonsin skapats.

För varje år som går växer myten om banans storhet.

The Lido Golf Club ritades av de tidiga amerikanska banarkitekturpionjärerna Charles Blair (C.B.) Macdonald och Seth Raynor. Den ursprungliga layouten lades ut på Long Islands stränder 1914 och öppnade för spel 1917.

Banan totalförstördes av den amerikanska flottan under andra världskriget och försvann i tysthet utan att det väckte vare sig protester eller någon uppmärksamhet.

Det fanns annat att tänka på.

Många golfhistoriker är överens om att Lido GC var en av de största golfupplevelser man kunde vara med om och att den som bana kunde mäta sig med de allra bästa i världen. Ända sedan den försvann har The Lido fascinerat och förbryllat många och den har ansetts som något av golfens heliga graal – ett av golfvärldens stora förlorade underverk.

Dess rykte och myt har vuxit sig allt starkare under de 80 år som banan varit borta.

Nu händer det märkliga att två helt olika banor med helt olika designteam på helt olika platser i världen, hänvisar till just The Lido Golf Club när de öppnar inom kort.

När golfbanearkitekten Gil Hanse nu visar upp sin första design i Asien, Ballyshear Links i Bangkok, är han öppen och tydlig med var han hämtat sin inspiration.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kanske i hopp om att få lite extra uppmärksamhet för sin nya skapelse?

Ballyshear

– Lido är den heliga graalen för den golfbanor, den ultimata manifestationen av vad som kan göras med kreativitet, pengar och sand, säger Gil Hanse.

– Det faktum att banan inte längre existerar gör det mer romantiskt till sin natur.

Ballyshear Links, som Hanses bana heter – uppkallad efter C.B. Macdonalds släktgård på Long Island – är en del av Ban Rakat Club i Bangkok, Thailand. Med sina Lido-inspirerade hål och sitt Kengo Kuma-designade klubbhus anses Ban Rakat Club vara ett av de senaste årens mest arkitektoniskt ambitiösa projekten i golfvärlden.

Men Ballyshear är inte den enda bana som byggs med inspiration från den mytiska Lido-banan. Medan Hanse har gjort Ballyshear som hyllning till Lido så går Tom Doak lite längre i sin ambition.

Detta bildspel kräver JavaScript.

I Wisconsin bygger han just nu en bana som han inte bara hävdar har hämtat inspiration från Lido – Tom Doak och uppdragsgivarna, bröderna Michael och Chris Keizer, menar att deras mål är att återskapa Lido-banan i sin ursprungliga form.

Fast inte utanför New York City då, utan på en plats i centrala Wisconsin, som sagt.

För att lyckas med det använder man sig av det arbete golfhistorikern Peter Flory tagit fram. Peter har tillbringat tre år med att kartlägga den ursprungliga Lido-golfbanan.

Han har en omfattande samling historisk information och foton som han använt för att återskapa Lido i en digital 3D-modell.

Tom Doaks Lido-bana bygger på denna dokumentation. Men det finns förstås invändningar mot projektet.

– Jag vet att det kommer att finnas skeptiker och jag ser fram emot utmaningen att få dem att erkänna att de hade fel, säger Tom Doak.

Doaks Lido ligger norr om resorten Sand Valley som har tre banor: Sand Valley, Mammoth Dunes och The Sandbox.

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev

Ladda fler relaterade artiklar
Ladda fler av Dagens Golf
Ladda fler i Golfbanor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Linn Grant om helgens major: »Jag tycker om att banan är smal från tee«

(Scrolla ned för att se intervjun) Efter en fjärde seger i karriären, varav den andra på D…