Hem Test Golfbanor Bantest: Vi spelar Fjällbacka GK – och överlever

Bantest: Vi spelar Fjällbacka GK – och överlever

0
0

Camilla Läckbergs Fjällbacka är lite som Tom Barnabys Midsomer: Det börjar bli ont om invånare sedan ett icke oansenligt antal av dessa bragts om livet på de mest bestialiska sätt. I böckerna (och filmerna), alltså.

13 green.

Midsomer finns inte i verkligheten, men det gör däremot Fjällbacka och där är det i själva verket 14 år sedan det senast skedde ett mord. Detta enligt byns polis.
Det är alltså inte lika våldsamt i verkligheten, däremot är det precis så vackert som framskymtas i filmatiseringen av Läckbergs böcker. Och i denna lilla vackra kuststad finns en golfbana som är lite av det som skottarna kallar för ”hidden gem”, alltså en okänd pärla. En bana som av någon anledning inte fått den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar.
Fjällbacka är så litet att man inte bör eller behöver köra bil för att ta sig fram i staden. Bilen parkerar man i stället vid Konsum, och sedan går man ett par hundra meter ner till Södra Hamngatan, som är för Fjällbacka vad Ströget är för Köpenhamn och Avenyn är för Göteborg. Fast i mindre skala, då.

Mycket mindre skala.

Södra Hamngatan övergår i Badhusvägen vilken leder ut till en liten ö, där stadens vandrarhem är beläget. Där finns ett bad. I andra änden av Södra Hamngatan, där Galärbacken tar vid, ligger Bryggan. Bryggan gör skäl för sitt namn. Bryggan är ett hotell men tyvärr ett ofta fullbokat sådant, i alla fall under högsommaren. Det ”flerbäddsrum” med delad dusch och toalett som lyckligtvis råkar vara ledigt får nog beskrivas som en ”övernattningsmöjlighet” mer än ett hotellrum. Annars finns här 10 rum, för uthyrning och den bästa utsikten har man från lägenheten med sitt panoramafönster mot havet, köksdel, toalett och dusch och dessutom en insynsskyddad terass.
Nu råder emellertid ingen brist på vackra vyer. Vi som fick ett rum på ”fel” sida slinker snabbt ner på serveringen på Bryggan och frossar i solnedgång. Framför oss guppar ett par hundra förtöjda båtar. Bryggan har två avdelningar – en enklare bardel och en mer exklusiv restaurangdel. Båda har samma utsikt och konkurrensen om stolarna är stenhård.

Morgondimma över Fjällbacka GK

Fjällbacka har fått sitt namn av den där enorma granitklumpen, Vetteberget, som utgör stadens fond. I de här trakterna kvalificerade den nämligen för att benämnas ”fjäll”. Det lilla fiskeläget var, innan Läckberg skrev sina böcker, känd för tre saker: Att man uppfann ansjovis-receptet, att Ingrid Bergman bodde här när hon besökte Sverige och att Ronja Rövardotter spelades in i trakten.

Fjällbacka ligger 14 mil från Göteborg och fem mil från Strömstad och under semestermånaderna växer stadens invånarantal från 1 000 till bortåt 15 000 vissa nätter. En hel del av dem kommer med båt. Fjällbacka är ett av de många stopp som seglare brukar göra under de så kallade seglarveckorna på västkusten. 70-90 båtar brukar ingå i detta fest- och fyllerace, där besättningen utgörs till största delen av ungdomar, eller sådana som gärna vill vara ungdomar. Det blir lätt lite stökigt. I somras omhändertogs elva personer och det inträffade två misshandelsfall innan seglen hissades för avfärd till Smögen, Hunnebostrand eller någon annan ”bohus-pärla”.

Det finns alltså nätter då nattliga gäster på Bryggan kan få sin nattsömn störd.

Men även golfare kan och bör göra detta weekendmål till sitt. Varför inte framåt höstkanten, när Henri Lloyd-jackorna revat seglen?
Det finns en ödslig skönhet över en kuststad som Fjällbacka när turisterna lämnat sommaren bakom sig. Det är dessutom då golfbanan är som bäst och när sommarstugorna avfolkats är det inga problem att få starttider.

Fjällbacka GK är lätt att bli förtjust i med sina tydliga drag av linksbana. Gräset är lite bränt när vi besöker banan eftersom det inte regnat på flera veckor. Banan ligger inte långt från havet och vindarna, och fasta greener och fairways, där bollar ska rullas in, gör linkskänslan påtaglig.

Med havet en bit bort så saknas ändå inte vatten – banan är utlagd i två dalgångar mellan berg och igenom den ena av dessa dalgångar ringlar sig Anråsälven. Elva av hålen kantar denna älv. Redan på första hålet ska du slå utslaget över älven, även om den inte är i spel. En solid hybrid är lagom, och lämnar en järnåtta kvar. Själv kallar klubbens medlemmar banan för ”semi-seaside”, vilket är ganska välfunnet.

Banans historia går tillbaka till början av 1960-talet då Harry Järund började verka för dess tillkomst. När de första hålen var klara hösten 1966 var det en bana utan grästees och fairwaybunkrar, och med endast ett tiotal greenbunkrar. 
Dagens VD heter Tomas Järund och han är sonson till Harry, vars lilla banamed små medel utvecklats i sin egen takt sedan den dagen då 57 personer efter en dörrknackningsraid lånade ut 100 kronor var mot utsikten att få möjlighet att spela golf. Pengarna lånades ut utan några löften om återbetalning inom överskådlig tid…

Det var inte illa med tanke på att befolkningsunderlaget var begränsat och att det bland sommargästerna bara fanns tio golfare. 
I dag är det fler och sedan 1973 spelar man på 18-hålsbana som kan vara en värdig utmaning när höstvindarna sveper in från Skagerrak…

 

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev

Fjällbacka GK/Bryggan
Banans layout 54%
Banans skick 62%
Atmosfär och historia 60%
Estetiska värden 61%
Träningsmöjligheter 47%
Restaurang 49%
Kort sagt
Kombinationen golf på Fjällbacka GK och boende på Bryggan är svensk västkustsommar när den är som bäst. Banan är kustnära men en bit från havet. Bryggan däremot... du somnar med vågskvalp i öronen. Det är läget som är hotellets styrka. Maten är okej, men inte mer.
56 %
En mysig semesterbana
User Rating 0 Be the first one !
Ladda fler relaterade artiklar
Ladda fler av Tommy Jeppsson
Ladda fler i Test Golfbanor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Onyria Quinta da Marinha vinner pris på Tourism Leaders Awards

Onyria Quinta da Marinha i Cascais, Portugal, har tilldelats utmärkelsen “Bästa Hote…