Hem Drömbanan Inför PGA Championship – 5 saker du borde veta om Valhalla Golf Club

Inför PGA Championship – 5 saker du borde veta om Valhalla Golf Club

0
0

En perfekt arena för mästerskapsgolf

Valhalla Golf Club, som designades av Jack Nicklaus, öppnade 1986.

Trots sin unga ålder har banan redan hunnit bli en historisk scen för stora golftävlingar. Bara tio år efter invigningen stod den värd för sitt första majormästerskap.

I år gästas Valhalla återigen av PGA Championship, för första gången på ett decennium.

Klubben har dock lång erfarenhet av att arrangera prestigefyllda tävlingar: tre PGA Championships (1996, 2000, 2014) och en Ryder Cup (2008) är några av höjdpunkterna. 

1. Dröm

Historien började fem år innan banan öppnade, med Dwight Gahms vision om en anläggning dedikerad enbart till golf. Han drömde om en mästerskapsbana som kunde arrangera spelets största evenemang. Gahm anlitade Jack Nicklaus för att designa banan på 196 hektar kuperad mark. Nicklaus beskrev området som en “golfbanaarkitekts dröm” på grund av variationen i terräng, vegetation och vatten. 40 olika bansträckningar övervägdes innan den slutgiltiga layouten godkändes och bygget påbörjades våren 1984. Två år senare invigdes klubben, 29 kilometer öster om centrala Louisville.

Valhalla hål 7. Foto: Valhalla Golf Club.
Valhalla hål 7. Foto: Valhalla Golf Club.

2. Verklighet

Sex år efter invigningen, 1992, tilldelades Valhalla äran att arrangera PGA Championship 1996. PGA of America ansåg att banan kunde utmana världens bästa spelare, att Louisville var en stöttande värdstad och att infrastrukturen med transporter, boende och underhållning var tillräcklig för att på ett centralt läge husera mästerskapet. Mark Brooks och Kenny Perry slutade båda på elva under par efter 72 hål 1996, och Brooks vann med en birdie på det första extra hålet.

3. Dramatik

Det är ovanligt att en klubb så snabbt får arrangera ytterligare en PGA Championship, men redan fyra år senare var det dags igen, år 2000. I en av de mest dramatiska majormästerskapen i historien besegrade Tiger Woods Bob May i en playoff över tre hål för att vinna sin femte majortitel och tredje i rad.exclamation Båda spelarna gjorde spännande birdies på det 72:a hålet för att tvinga fram en playoff. Woods puttade sedan i en lång birdie på det första extra hålet och pekade mot bollen medan den fortfarande rullade mot hålet.exclamation Detta ikoniska ögonblick lever kvar i PGA Championships historia.

4. Avslutningen 2014

Senaste gången Valhalla arrangerade PGA Championship, för tio år sedan i augusti, blev det en dramatisk avslutning, inte på grund av en playoff, utan på grund av mörker och hotande väder. Rory McIlroy besegrade Phil Mickelson med ett slag och vann därmed sin andra raka majortitel och tredje raka seger på PGA Tour. Detta gjorde honom till den första sedan Tiger Woods 2008 att uppnå den bedriften. Det mest bisarra momentet inträffade på 72:a hålet i jakten på att hinna avsluta innan mörkret föll. McIlroy och Bernd Weisberger, som spelade i den sista gruppen, tvingades gå uppför det 18:e hålet samtidigt med näst sista gruppen, bestående av Mickelson och Rickie Fowler.

5. Lyxig renovering

År 2017 påbörjades en omfattande renovering av klubbhuset till en kostnad av nästan 4 miljoner dollar. Den 1400 kvadratmeter stora byggnaden genomgick en totalrenovering, inklusive omklädningsrum, restaurang och mötesrum. Syftet med projektet var att skapa en mer inbjudande atmosfär och en lyxigare golfupplevelse i allmänhet.

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev

Ladda fler relaterade artiklar
Ladda fler av Dagens Golf
Ladda fler i Drömbanan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Sebastian Söderberg leder Volvo China Open efter felfri 63-runda

Sebastian Söderberg visade återigen stark form med en felfri nio under par 63:a, vilket ga…